ADHD-aivot ja itsenäinen työskentely

14.05.2025

ADHD ja oman työn ohjaus on aihe josta voisin kirjoittaa vaikka kuinka paljon, ja saatan jatkossa kirjoittaakin. Mulla on diagnosoitu ADHD kuutisen vuotta sitten, ja olen ollut siitä asti suht toimivalla lääkityksellä. Olen myös jo ennen diagnoosia opetellut joukon tekniikoita jotka auttavat mua työn äärelle ja pysymään siinä, mutta suurin apu oli lääkkeestä joka on tukenut myös toiminnanohjauksen opettelemista niinä päivinä kun en lääkettä syö tai pärjäilen pienemmällä annostuksella.

Tässä on kuitenkin viime aikoina ollut jotenkin erityisen haastavia päiviä. Asioihin on tarttuminen on vaikeaa ja etenkin siirtymät ovat olleet ihan hirveän vaikeita. Joskus jos kaikki on ihan hillittömän vaikeaa, annan itselleni vapaapäivän ja päätän koittaa uudestaan paremmilla aivoilla, mutta yleensä paremmin toimii se että houkuttelen itseni tekemään edes jotain. Jos en edes yritä, tarve saada edes jotain aikaan jää päälle ja tuntuu stressinä, jolloin on vaikea antaa itsensä myöskään rentoutua.

Tässä joitain mulle toimivia metodeja kun työhön käyminen on vaikeaa. Nää jutut on hirveän yksilöllisiä, joten mitään suoria ohjeita en anna, mutta voihan olla että jokin näistä kikoista toimii myös jollakulla muulla samojen asioiden kanssa painivalla.

KÄY TÖIHIN AJOISSA

Mitä pidemmälle päivä kulkee, sitä vaikeampaa mun on rauhoittua työn ääreen, joten koitan käydä töihin heti aamutoimet hoidettuani. Olen myös parhaassa vireessä aamuisin, joten haluan ottaa ilon irti tuoreista aivoista.

TEE KURJAT ASIAT ENSIN, MUTTA EI JOKA PÄIVÄ

Inhoan toimistohommia, ja ne tuppaavat kasaantumaan jollen erikseen patista itseäni sähköpostin ääreen. Huomaan inhoavani niitä erityisen paljon iltapäivisin, joten muutaman kerran viikossa aloitan päiväni toimistotunnilla jolloin hoitelen pois alta kaikki sälähommat. Jos jätän toimistotunnin iltapäivään, hyvin herkästi perustelen itselleni miksi voin hoitaa sen huomennakin. Maanantaisin en pidä toimistotuntia, sillä haluan aloittaa työviikon sillä itsellään, eli taiteellisella työskentelyllä. Aika usein koitan perjantaisin tyhjentää sälähommien to do listan, niin se ei ole ehtinyt vielä maanantaiksi kriisityä.

TIEDÄ MITÄ OLET TEKEMÄSSÄ

Mulla on joka päivälle realistinen työskentelysuunnitelma, jotta mun ei tarvitse pyöriä ympyrää pohtien mihin tarttua. Mulla on myös lista kivoja pieniä sivuprojekteja, joihin voin keskittyä jos päivän varsinainen tehtävä ei vaan todellakaan nappaa. Yleensä työskentelysuunnitelmissani on sen verran löysää että ne kestävät satunnaiset aikataulupoikkeamat. Päivätavoitteeni ovat aina sellaisia että jos vire on hyvä, pääsen ajoissa kotiin, mutta että hitaampanakaan päivänä ei tarvitse yötä myöten kukkua työhuoneella.

HOUKUTTELU

Kun töihin käyminen on vaikeaa, lupaan itselleni että saan tehdä aivan mitä haluan kunhan olen täyttänyt minimitavoitteeni. Ne voivat olla sellaisia kuin että ''siivoa työpöytä'', ''ota välineet esiin'', ''tee tekniikkakokeilu''. Yleensä kunhan saan itseni rauhoittumaan työpöydän ääreen, homma alkaakin vetämään ja jotain syntyy. Mutta pidän kyllä kiinni itselleni tekemästäni lupauksesta, jos ei vaan todellakaan kiinnosta, niin kokeillaan huomenna uudestaan.

KELLOTUS

Jos päällä on ADHD:elle tyypillinen jumitus, jolloin koko keho haraa toimintaa vastaan, saatan ottaa käyttöön munakellon. Todella pahoina päivinä asetan kelloon ensin esimerkiksi 10 minuttia, ja kellon soidessa mun on noustava ylös ja lähestyttävä työpöytää. Jos päivän työtehtävät tuntuvat tylsiltä ja työn äärellä pysyminen on vaikeaa, kellotan työskentelyä vaikkapa puolen tunnin jaksoissa, joiden välissä pidän taukoja. Usein keskittyminen kuitenkin syttyy kun työ alkaa viedä mennessään.

TARPEIDEN TÄYTTÄMINEN

Pidän huolen siitä että olen syönyt, juonut, ja käynyt vessassa ennen työhön tarttumista. Yleensä mulla on myös jokin turvajuoma kuten kahvi, energiajuoma tai vesilasi työpöydälläni, sillä levottomuuteni ilmenee usein pieninä nimeämättöminä tarpeina ja saatan harhautua työn äärestä etsimään jotakin tuon tarpeen täyttäjää. Turvajuoma kertoo aivoilleni että mulla on tässä nyt kaikki mitä tarvitsen. 

MIELLYTTÄVÄ YMPÄRISTÖ

En ole mitenkään supersiisti ihminen, mutta työpöydälläni täytyy vallita jokin järjestys että viihdyn sen ääressä. Vasta siivottu pöytä kutsuu työn ääreen. Jos teen töitä tietokoneella, teen yleensä sohvalle mukavan pesän, saatan laittaa musiikkia ja sytyttää kynttilän. Kun en työstä tekstiä, kuuntelen äänikirjoja ja podcasteja. Mulle on tärkeää että työskentely-ympäristö ja olosuhteet ovat viihtyisät.

SOPIVAN PITUISET PÄIVÄT

Kun työpäiväni eivät ole liian pitkiä ja raskaita, jaksan pitkällä tähtäimellä työskennellä johdonmukaisesti ilman uupumista. Koitan välttää hyperfokuksessa tehtyjä pitkiä päivä, sillä ne vievät veronsa ja tarvitsen niiden jälkeen lepoa. Neuroepätyypillisyyteni takia tarvitsen erityisen paljon lepoa ja palautumista, ja priorisoin sitä arjessani. Työt hoituu kyllä ajoissa rauhallisellakin tahdilla.

Päätelen tässä parhaillaan tämän aamuista toimistotuntiani, ja olen lähdössä työhuoneelle motivoitunein mielin. Eilen tilanne oli toinen ja houkuttelin itseni töihin vasta lounasaikaan. Olen kuitenkin oppinut luottamaan siihen että huonojen päivien jälkeen tulee parempia, etenkin jos huolehtii palautumisesta. Hyvää työpäivää itse kullekin!

E.